Vesting_Route3

Vesting Route (20km)

Als u het kanaal van Steenenhoek uit vaart richting Gorinchem komt u bij een kruispunt van de linge en de Vluchthaven aan de Boven Merwede. Op de Boven Merwede moet u goed opletten als u deze over steekt. Let goed op voorbijgaand bootverkeer en blijf zoveel mogelijk aan de rechterkant van de rivier varen. Als u bij Slot loevenstein oversteekt kunt u de steiger bij Fort vuren al zien.

Slot Loevenstein

Rondom Schelluinen en Gorinchem liggen een aantal historische locaties van de 17e eeuwse Hollandse water linie. Deze water linie werd gebouwd om de Franse troepen tegen te gaan in de tijd van Lodewijk XIV. Deze linie liep van Muiden via Woerden en Goejanverwellesluis tot Gorinchem.
Ook Utrecht hoorde bij deze linie maar was veroverd door de Fransen.

Dichtbij ligt het Slot Loevenstein wat ze tot na de belgische revolutie gebruikte als gevangenis voor onder andere: Hugo de Groot.

Woudrichem

Woudrichem is een historisch  vesting stadje en lag strategisch aan de samenvloeiing van Maas en Waal in de invloedssfeer van zowel het Hertogdom Brabant. De Maas stroomde aanvankelijk niet langs Woudrichem maar in 1904 werd de Bergsche Maas gegraven.

Fort Vuren

Het fort bij vuren is gebouwd in 1844 als een eenvoudige aarden fort.
Het vormde samen met Slot Loevestein een verdedigingslinie die moest voorkomen dat vijanden naar het westen trokken.

Van 1847-1849 werd het eenvoudige fort uitgebouwd tot torenfort met drie verdiepingen. Om de bomvrije toren werd een torengracht gegraven. De toren was daarna alleen nog via een ophaalbrug te bereiken. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.